Salderingsregeling zonnepanelen: twee jaar langer voordeel

Zonnepanelen zijn hot. Door de energietarieven en het zonnige voorjaar is de vraag groot. Bovendien kan je opgewekte stroom langer volledig verrekenen met je eigen energierekening. Dit heeft alles te maken met de afbouw van de salderingsregeling. Hoe zit dat precies?

Met zonnepanelen koop je ook jaarlijks stroom in bij een energieleverancier. Daarnaast wek je zelf stroom op die je kan terugleveren aan de energieleverancier. In feite koopt die jouw opgewekte stroom weer op. Aan het einde van het jaar wordt de afgenomen en teruggeleverde energie met elkaar verrekend. Dit heet salderen.

Voordeel van salderingsregeling zonnepanelen
De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra gunstig. De regeling maakt het mogelijk om opgewekte en geleverde stroom tegen elkaar weg te strepen. Dit mag tegen hetzelfde tarief, al zit hier wel een maximum aan. Lever je meer stroom terug dan het je afneemt? In die situatie is de vergoeding van het ‘overschot’ lager. De energieleverancier mag zelf bepalen hoe hoog dat tarief is.

Voorbeeld salderingsregeling
Stel je hebt 10 zonnepanelen en daarmee wek je in een jaar 3.150 kWh op. Zelf verbruik je in een jaar 2.800 kWh. Je verbruik wordt weggestreept (gesaldeerd) tegen je opgewekte stroom. Voor de stroom die je extra opgewekt hebt (350 kWh) krijg je dus niet het normale tarief voor stroom terug maar een lagere vergoeding.

Vergeet niet dat een energiecontract bestaat uit vaste en variabele kosten. De variabele kosten hangen af van hoeveel je verbruikt. Deze kan door het salderen omlaag gaan. De vaste kosten blijven echter bestaan, ook als je quitte speelt.

Einddatum afbouw blijft hetzelfde
De overheid gaat de mogelijk om te salderen afbouwen. Anders dan eerder gepland wordt die pas in 2025 afgebouwd, in plaats van 2023. Door de afbouw mag je vanaf 2025 elk jaar steeds minder zelf opgewekte stroom wegstrepen tegen hetzelfde bedrag waarvoor je stroom inkoopt. Wel ontvang je een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Mogelijk krijg je dan alleen het ‘kale tarief’ van de energie terug. Het energietarief is namelijk opgebouwd uit een kaal leveringstarief en belastingen.

Hoewel het uitstel met twee jaar is uitgesteld, houdt het kabinet wel vast aan de einddatum van de afbouw. Het oorspronkelijke plan was dat er vanaf 2023 de regeling met 9% per jaar afgebouwd zou worden, met 2030 als eindstation. In het nieuwe voorstel blijft de einddatum gehandhaafd. Het verschil van de afbouw zit hem nu vooral in het begin. In 2024 kun je nog voor 100% salderen, in 2025 en 2026 is dat nog maar 64%. In de jaren daarna daalt het salderingspercentage zoals eerder de bedoeling was.

Afbouw salderingsregeling

 

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

2030

Oude situatie 

100%

91%

82%

73%

64%

55%

46%

37%

28%

0%

Nieuw situatie 

100%

100%

100%

64%

64%

55%

46%

37%

28%

0%

 

Wie nu al zonnepanelen heeft, kan twee jaar langer profiteren van de salderingsregeling. Goed voor het rendement op je zonnepanelen. Gemiddeld verdien je de investering op zonnepanelen binnen zeven jaar terug. Dat kan veranderen door de afbouw van de salderingsregeling, nog los van de energieprijzen zelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Adviescentrum Braamhaar & Kroezen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie