Hypotheek oversluiten

Wil je een hypotheek oversluiten? Wanneer je al over een hypotheek beschikt, kan het oversluiten van een bestaande hypotheek zinvol zijn. Twee redenen hiervoor zijn als volgt: 

  1. Lagere maandelijkse lasten
  2. Zekerheid van betaalbare lasten 

1. Hypotheek oversluiten | Lagere maandelijkse lasten

Stel dat je al enige tijd een woning hebt met een bijbehorende hypotheek. De maandelijkse lasten waren aanvankelijk prima betaalbaar, maar je persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een nieuwe baan hebt met een lager salaris of dat je partner een dag minder wil gaan werken. Ga jij in deze situatie je hypotheek overzetten naar een lagere hypotheekrente, dan kun je in veel gevallen direct je maandelijkse lasten verlagen. 

2. Zekerheid van betaalbare lasten (op langere termijn)

Echter kan het ook zijn dat je de lasten prima kunt betalen en/of dat je hypotheekrente nog twee jaar hetzelfde blijft. Na die twee jaar zal je moeten kiezen voor een nieuwe rentevaste periode: dit wordt ook wel het ‘verlengen’ van je hypotheekrente genoemd. Hierbij betaal je automatisch de hypotheekrente van dat moment. Maar wat nou als de hypotheekrente nu laag is? Dan wil je misschien liever nú al je hypotheekrente vastzetten. Je kiest dan als het ware voor zekerheid op de langere termijn. Ook dit zal een overweging kunnen zijn om je hypotheek over te sluiten.

Boete en voorwaarden bij omzetten hypotheek

Bij het omzetten van een hypotheek naar een lagere hypotheekrente betaal je een ‘boete’. Hoewel dit nogal zwaar klinkt, is zo’n boete niets minder dan een vergoeding voor de bank die erop rekende dat jij de (hogere) rente langer zou betalen. De boete kun jij bovendien meestal meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Indien je hypotheekschuld fors hoger is dan de waarde van je huis, kan het echter moeilijk zijn om over te gaan tot een hypotheek oversluiten. 

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Wil je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Ook hierin geven wij je graag een passend advies. 
We vertellen je graag over de mogelijkheden die er zijn. Vraag informatie bij ons op via onderstaand formulier.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Adviescentrum Braamhaar & Kroezen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie