Jong en oud betalen hoofdprijs voor autoverzekering

Wie een auto heeft, moet deze verzekeren. De premies van autoverzekeringen zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je jong en woon je in de stad? In die situatie betaal je meer dan gemiddeld of accepteert de verzekeraar je misschien niet eens. Ook eigenaren van elektrische auto’s moeten rekenen op een hogere premie.

In het eerste half jaar van 2022 zijn er minder auto’s verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Elektrische auto’s onttrekken zich aan deze neergang, met een verkoopstijging van 82,9%. Ook de verkoop van plug-in hybride en hybride auto’s zonder laadstekkers zitten in de lift.

Autoverzekering elektrische auto’s duurder
Gemiddeld ligt de premie van een elektrische auto 24% hoger dan de benzine variant, zo rapporteert MoneyView. Het verschil kan zelfs oplopen tot 28%. De hogere premie komt onder andere door de hogere aanschafprijs. Daarnaast is een volledig elektrische auto ook zwaarder door het accupakket, dat doorgaans meer weegt dan een regulier motorblok. Beide factoren spelen een rol bij de opbouw van de premie.

Jonge bestuurders betalen hogere premie
Jongere krijgen een fors hogere premie voor de kiezen dan oudere bestuurders. In gelijke omstandigheden, zonder enkele schadevrije jaren mee te rekenen, betaalt een 18-jarige 157% meer premie dan een 35-jarige bestuurder. Bij het ouder worden ga je weer meer premie betalen. Als je de 80 hebt bereikt, betaal je al snel 43% meer premie dan wanneer je 35 was. In de praktijk zal het verschil met de jonge bestuurder nog groter zijn, omdat een oudere bestuurder vaak schade vrije jaren heeft opgebouwd. Hiervoor krijg je korting op de premie.

Beperkte acceptatie jonge én oudere bestuurders
Los van de premie kun je als jonge bestuurder niet bij iedere autoverzekeraar terecht. Bij 78% van de onderzochte verzekeraars kun je als 18-jarige een autoverzekering afsluiten. Ben je onder de 17 en rijdt je onder het '2toDrive principe, dan is dat maar bij 19%. Er is zelfs één verzekeraar waar je niet terecht kunt als je onder de 25 bent. Ouderen kunnen ook een afwijzing krijgen bij het afsluiten van een autoverzekering. Zo hanteren enkele verzekeraars een maximum leeftijd, variërend van 70 tot 80 jaar.

Vervangend vervoer niet standaard bij diefstal
Bij een allrisk verzekering is diefstal gedekt, evenals de gevolgen daarvan. Zonder auto is het echter lastig om jezelf van A naar B te brengen. Vervangend vervoer is bij 51% van de onderzochte verzekeraars geregeld. De termijn loopt uiteen van 5 tot 30 dagen. In plaats van vervangend vervoer kun je bij 87% van de verzekeraars rekenen op de dagvergoeding waarmee je alternatief (vervangend) vervoer kunt regelen. Je krijgt deze vergoeding tot het moment dat de schade wordt uitgekeerd (dit duurt meestal 30 dagen), de hoogte varieert van € 12 – € 35 per dag. Bij 44% van de verzekeraars kun je zelf kiezen voor vervangend vervoer óf een dagvergoeding.

Bij het afsluiten van een autoverzekering wil je natuurlijk de laagste premie. Let ook op de voorwaarden. Hiermee kun je een hoop gedoe voorkomen. Voor hulp bij het vinden van een passende autoverzekering, kun je contact opnemen via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Adviescentrum Braamhaar & Kroezen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie